Łosoś Masou z Takao Koizumi





Autor much oraz zdjęć ryb (źródło Facebook):  Takao Koizumi














Oncorhynchus masou, znany jako łosoś Masu. Gatunek łososia którego stanowiskiem jest zachodnia części Oceanu Spokojnego wzdłuż wschodniej Azji, począwszy od Wysp Kurylskich, Kamczatki, Sachalina, Kraju Nadmorskiego i dalej na południe poprzez wybrzeża Korei, Tajwanu i Japonii. Istnieje wiele podgatunków, w tym anadromiczne, np w Korei oraz Japonii popularnie nazywane "Masu"(Oncorhynchus masou masou).

Występuje również jako osiadły podgatunek endemiczny - Pstrąg Biwa Oncorhynchus rhodurus Jordan & McGregor, 1925, ograniczając swój zasięg do jeziora Biwa w prefekturze Shiga w Japonii. Wprowadzony również do jeziora Ashi i  Chuzenji. Dorosłe pstrągi Biwa dorastają zwykle od 40 do 50 cm długości i 1,5 do 2,5 kg, choć zdarzają okazy  do 70 cm długości i 5,0 kg wagi. Ryba żywi się początkowo planktonem, później owadami wodnymi, krewetkami słodkowodnymi oraz małymi rybami.

Inna forma anadromiczna Oncorhynchus masou macrostomus zasiedla strumienie zachodniej Japonii.




Arsenał much do połowów tych pięknych pstrągów. Jak widać Takao Koizumi lubuje się w suchych muszkach, dlatego warto też przejrzeć jego galerię na FB, gdzie odnajdziecie dziesiątki kolejnych wzorów.




Wody te zamieszkują również inne gatunki, bardziej swojsko brzmiące i wyglądające. Galeria zdjęć FB Takao Koizumi zawiera dziesiątki pięknych zdjęć okazałych ryb różnych gatunków. Aż żal bierze spoglądając na te wizerunki a potem na nasze wody, że mamy tak nieliczne okazje na polskich rzekach poławiać pstrągi tych rozmiarów.